Επιχείρηση Αθήνα
Σήμερα στην Πλατεία Θεάτρου αναζητά κάποιος τη δόση του. Στην οδό Αθηνάς πλανόδιοι µετανάστες πουλούν παράνοµα την πραµάτεια τους και… παίζουν κυνηγητό µε τους αστυνοµικούς. Λίγα τετράγωνα πιο πέρα, στο κτίριο της οδού Γερανίου, προσπαθούν να διαβιώσουν περισσότεροι από 20 αλλοδαποί σε λίγα τετραγωνικά µέτρα, πληρώνοντας αδρά τους «εξαφανισµένους» ιδιοκτήτες. Και περπατώντας παρακάτω βρίσκει κανείς λουκέτα: σε πολυκατοικίες, τις οποίες εγκατέλειψαν οι κάτοικοι, ή σε µαγαζιά που αναγκάστηκαν να κλείσουν.
Αύριο η ίδια πλατεία αποτελεί βιοκλιµατικό πρότυπο, όπου ηµεδαποί και τουρίστες συναντιούνται και ανταλλάσσουν «καληµέρα». Στον πεζόδροµο πλέον της Αθηνάς βρίσκεται η νέα πολυπολιτισµική αγορά όπου νοµίµως οι µετανάστες πουλούν στα πρότυπα ευρωπαϊκών αντίστοιχων αγορών – όπως το Camden Town στο Λονδίνο – τα προϊόντα τους. Το κτίριο της οδού Γερανίου έχει απαλλοτριωθεί, τα διαµερίσµατά του είναι περιζήτητα και τα µαγαζιά στα γύρω τετράγωνα είναι γεµάτα από κόσµο.
Ταινία επιστηµονικής φαντασίας;
Κάποιοι θα πουν, ναι. Υπάρχουν όµως ορισµένοι που ήδη εργάζονται για το ιστορικό κέντρο της Αθήνας. «Ασφαλής και βιώσιµη πόλη είναι µια ζωντανή πόλη», όπως θα πει και ο δήµαρχος Αθηναίων Γιώργος Καµίνης δίνοντας το σύνθηµα για την επιστροφή στο Κέντρο. Και για το σενάριο αυτό έχουν κληθεί να καταθέσουν τις… υποκριτικές τους ικανότητες σχεδόν όλα τα υπουργεία. Ρόλο σκηνοθέτη έχει αναλάβει ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Ραγκούσης, που ηγείται της αρµόδιας διυπουργικής επιτροπής, η οποία µέσα στον Μάρτιο θα έχει καταλήξει σε ένα πρώτο πακέτο δράσεων που θα αλλάξουν την εικόνα του κέντρου της πρωτεύουσας. Η διυπουργική έχει, όµως, και δύο βασικούς συµµάχους. Τον περιφερειάρχη Αττικής Γιάννη Σγουρό, ο οποίος έχει καταθέσει ολοκληρωµένη πρόταση από τη θέση του ως νοµάρχης Αθηνών, και τον δήµαρχο Αθηναίων Γιώργο Καµίνη, που επίσης έχει ασχοληθεί και καταγράψει τα προβλήµατα στο πλαίσιο της δράσης του ως Συνήγορος του Πολίτη. Στόχος όλων το 2013: η Αθήνα, τότε, θα αποτελεί πρότυπο ευρωπαϊκής πρωτεύουσας.
Αστυνόμευση και καθαριοτητα.
Επαναφορά του αισθήµατος ασφάλειας είναι η προτεραιότητα που θέτουν όλοι οι εµπλεκόµενοι φορείς. Η εγκληµατικότητα και η δηµιουργία γκέτο σε αρκετά σηµεία της πόλης, όπου οι πολίτες φοβούνται και να πλησιάσουν, πρέπει άµεσα να αντιµετωπιστούν. Εκτός από τα κρούσµατα ληστειών και επιθέσεων, σε καθηµερινή βάση στο κέντρο της Αθήνας γίνεται ανενόχλητα διακίνηση µεγάλων ποσοτήτων ναρκωτικών ουσιών, ενώ εκτός ελέγχου βρίσκεται και η πορνεία. Ως πρώτο µέτρο προκρίνεται η παρουσία πεζών περιπολιών αστυνοµικών σε 24ωρη βάση, ενώ αναβαθµισµένο ρόλο θα κληθεί να αναλάβει και η ∆ηµοτική Αστυνοµία µε τη χορήγηση νέων αρµοδιοτήτων, όπως στον τοµέα της δίωξης του παρεµπορίου και της φύλαξης των υποδοµών του δήµου. Εµφαση δίνεται και στην καθαριότητα και κυρίως στον καλό φωτισµό σε περιοχές µε ιδιαίτερα προβλήµατα παραβατικότητας.
Παράλληλα, οι επιχειρήσεις-σκούπα στο κέντρο της Αθήνας θα ενταθούν το επόµενο χρονικό διάστηµα. Ηδη έχει ολοκληρωθεί µελέτη που καταγράφει τις ώρες και τις ηµέρες όπου παρατηρείται αύξηση της εγκληµατικότητας στο κέντρο της Αθήνας. Οι επιχειρήσεις που θα φέρουν τον τίτλο «αστραπή» θα έχουν τον χαρακτήρα «διευρυµένης και στοχευµένης εξόρµησης σε τακτά χρονικά διαστήµατα σε συγκεκριµένες ώρες και ηµέρες µε σκοπό την αντιµετώπιση συγκεκριµένων εγκληµατικών συµπεριφορών», όπως αποκαλύπτει στα «ΝΕΑ» ανώτερο στέλεχος του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη.
έρχεται ο Γερανός.
Επιχείρηση αποµάκρυνσης των 15.000 εγκαταλελειµµένων οχηµάτων έχει αρχίσει ο ∆ήµος Αθηναίων. ∆εν είναι µόνον η άθλια εικόνα που δηµιουργείται από τα παρατηµένα αυτοκίνητα, τα οποία συχνά αποτελούν και χώρο στέγασης αλλοδαπών, αλλά κυρίως τα οφέλη που θα προκύψουν για την αποσυµφόρηση της πρωτεύουσας.
Περισσότερα από 10.000 στρέµµατα δηµόσιου χώρου θα απελευθερωθούν µετά την αποµάκρυνση των οχηµάτων αυτών, όπως εκτιµούν στελέχη του δήµου. Η αξιοποίησή τους µπορεί να έχει διάφορες µορφές, όπως την κατασκευή καλύτερων και µεγαλύτερων πεζοδροµίων, τη διαµόρφωση δρόµων ήπιας κυκλοφορίας ή την κατασκευή πεζοδρόµων και ποδηλατοδρόµων.
Πλυκατοικίες της ντροπής
Περισσότεροι από20 µετανάστες «διαβιώνουν» σεµικρά διαµερίσµατακτιρίων, που έχουν εγκαταλειφθεί εδώ και χρόνια από τους ιδιοκτήτες τους, αλλά τα ενοικιάζουν και ζητούν5 έως 10 ευρώ την ηµέρα ή 200 έως 300 ευρώ τον µήνα από κάθε αλλοδαπό. Στοιβαγµένοι ο ένας πάνω στον άλλο, µε ανύπαρκτες συνθήκες υγιεινής, δηµιουργούν εστίες εντάσεων, µόλυνσης και ενίοτε εγκληµατικότητας.
Από την καταγραφή που είχε γίνει επί νοµαρχίας Γιάννη Σγουρού υπάρχουν περίπου 500 εγκαταλελειµµένα σπίτια, τα οποία θα µπορούσε να αξιοποιηθούν ή να εκµεταλλευτούν προκειµένου να προσεγγίσουν επενδυτές και νέους κατοίκους στην πόλη. Ενδεικτικό είναι πως σήµερα οι µόνιµοικάτοικοι στο Κέντρο δεν ξεπερνούν το 4% του πληθυσµού του δήµου.Ενα από τα βασικάσχέδια καιτου νέου δηµάρχου Αθηναίων αποτελεί η υλοποίηση ενόςπρογράµµατος στεγαστικής πολιτικής. Στα πρότυπα ευρωπαϊκών πρωτευουσών, και µε τη συνεργεία του δήµου, του ∆ηµοσίου, τραπεζών και ιδιωτών, τα εγκαταλελειµµένα κτίρια θα µπορούσαν να αγοραστούν, να ανακαινιστούν και – όπως αναφέρουν στελέχη του δήµου – «να φέρουν πίσω τον κόσµο».
Εξετάζεται επίσης και η παροχή κινήτρων σε επιχειρηµατίες που θα επιλέξουν να επενδύσουν στο κέντρο, όπως είναι η απαλλαγή από τα δηµοτικά τέλη, καθώς και σε πολίτες που θα έρθουν να µείνουν µόνιµα όπου θα µπορούσε για παράδειγµα να προβλεφθεί κάποια επιδότηση ενοικίου.
Πρόνοια και αποκέντρωση
Ιδιαίτερη βαρύτηταδίνεται στις δοµές υγείας και πρόνοιας για τις ευπαθείς οµάδες πληθυσµού, στη λογική όµως της αποκέντρωσης των παρεχόµενωνυπηρεσιών ώστε ναµην υπάρχειυπερσυγκέντρωση των οµάδωναυτών στην καρδιά της πόλης. Αστεγοι, άποροι, αιτούντες άσυλο συγκαταλέγονται µεταξύ άλλων στις οµάδες, για τις οποίες θα αναληφθούν συγκεκριµένες δράσεις.
Η διασφάλιση στέγηςβρίσκεται στα άµεσασχέδια καιθα δηµιουργηθούν δοµές όπως ξενώνες µιας νύχτας, όπου θα µπορούν να µείνουν όσοι βρεθούν σε κάποια έκτακτη ανάγκη,καθώς και µόνιµα κέντρα φιλοξενίας για εκείνους που αντιµετωπίζουν µακροχρόνιο πρόβληµα στέγασης. Στο πλαίσιο αυτό θα γίνει µελέτη και για την αξιοποίηση κάποιων από τα 1.600 εγκαταλελειµµένα δηµοτικά κτίρια. Προβλέπεται επίσης µεταφορά του ΟΚΑΝΑ από το Κέντρο µε δηµιουργία παραρτηµάτων περιφερειακά στα διαµερίσµατα. Ανάλογη πρόταση έχει γίνει από τον δήµο και για τα παρεχόµενα συσσίτια, όπου καιαυτά θα αποκεντρωθούν στα δηµοτικά διαµερίσµατα της Αθήνας. Επιδίωξη εξάλλου του δήµου είναινα µετεξελιχθούν τα σηµερινά δηµοτικά ιατρεία σε ΚέντραΥγειονοµικής Εξυπηρέτησης Πολιτών ενώ και από τουπουργείο Υγείας ετοιµάζουν τη λειτουργία κινητών µονάδων για παροχήιατροκοινωνικής υποστήριξης.
Τα φαντάσματα της πόλης
Καθηµερινά από την περιοχή του Εβρου φτάνουν στην Αθήνα περίπου 250 νέοι µετανάστες που είχαν συλληφθεί και αφέθηκαν ελεύθεροι µε απόφαση απέλασης. Το αποτέλεσµα είναι σχεδόν το 40% των παράνοµων µεταναστών να βρίσκεται εγκατεστηµένο στο κέντρο της πρωτεύουσας.
Πρόκειται για τα φαντάσµατα της πόλης καθώς ουδείς γνωρίζει ποιοι είναι και πού διαµένουν. Στοίχηµα αποτελεί να βγουν οι άνθρωποι αυτή από την αφάνεια και να αποκτήσουν ονοµατεπώνυµο. Μία από τις προτάσεις για την καταγραφή του πληθυσµού αυτού είναι, σύµφωνα µε τον δήµαρχο Αθηναίων, να αξιοποιηθεί η επικείµενη απογραφή. Για την Αττική έχει προκριθεί, σύµφωνα µε το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, η µετατροπή εγκαταλελειµµένων εργοστασίων και ενός στρατοπέδου σε χώρους κράτησης µικρής χωρητικότητας.
Σε αριθμούς
15.000 εγκαταλελειµµένα αυτοκίνητα βρίσκονται στο κέντρο της πρωτεύουσας και αντιστοιχούν σε 10.000 στρέµµατα δηµόσιου χώρου
1.600 εγκαταλελειµµένα δηµοτικά κτίρια, τα οποία θα µπορούσε να αξιοποιηθούν για τη δηµιουργία προνοιακών και κοινωνικών δοµών
500 εγκαταλελειµµένες πολυκατοικίες χρησιµοποιούνται από δεκάδες µετανάστες, οι οποίοι πληρώνουν έως και 300 ευρώ τον µήνα στους ιδιοκτήτες
11.000 άστεγοι, Ελληνες και αλλοδαποί, βρίσκουν καταφύγιο στους δρόµους και σε εγκαταλελειµµένα σπίτια και αυτοκίνητα
2.500 χρήστες ναρκωτικών κυρίως γύρω από τις µονάδες του ΟΚΑΝΑ, τους δρόµους Σωκράτους, Σοφοκλέους και την Πλατεία Βάθη
Τα κυριοτερα προβλήματα
∆ιακίνηση – χρήση ναρκωτικών n Εκδιδόµενες γυναίκες στον δρόµο ή σε ξενοδοχεία n Μεγάλος αριθµός παράνοµων µικροπωλητών και επαιτών n Κυκλώµατα παράνοµων δραστηριοτήτων (π.χ. κατασκευή πλαστών εγγράφων)
∆ευτερογενείς µορφές εγκληµατικότητας (µικροκλοπές, αρπαγές τσαντών, διάρρηξη σε οχήµατα, επιθέσεις σε διερχοµένους κ.ά.)
Αστεγοι (κυρίως µετανάστες και αιτούντες άσυλο)
Τέλος στο παραεμπόριο
Με την έναρξη εφαρµογής του προγράµµατος ανάπλασης του Κέντρου υπάρχει η φιλοδοξία να µπει τέλος στο παρεµπόριο. Το µέτρο αυτό αποτελεί πάγιο αίτηµα και του Εµπορικού Συλλόγου Αθηνών, που βλέπει τις µικρές κυρίως επιχειρήσεις της πρωτεύουσας να κλείνουν η µία µετά την άλλη. Οπως έχει αναφέρει και ο κ. Καµίνης, η εικόνα µε τα απλωµένα προϊόντα στα πεζοδρόµια πρέπει να σταµατήσει. Οι πωλητές – στη συντριπτική τους πλειονότητα αλλοδαποί – θα λάβουν άδειες και θα έχουν µόνιµες θέσεις σε οργανωµένες υπαίθριες αγορές. Εκεί θα πωλούν νόµιµα προϊόντα και άλλα χειροτεχνήµατα της πατρίδας τους δηµιουργώντας έναν πολυπολιτισµικό πόλο έλξης. Αµεσα αναµένεται να χωροθετηθεί η πρώτη πρότυπη υπαίθρια αγορά.
Πηγή http://www.tanea.gr/
Σήμερα στην Πλατεία Θεάτρου αναζητά κάποιος τη δόση του. Στην οδό Αθηνάς πλανόδιοι µετανάστες πουλούν παράνοµα την πραµάτεια τους και… παίζουν κυνηγητό µε τους αστυνοµικούς. Λίγα τετράγωνα πιο πέρα, στο κτίριο της οδού Γερανίου, προσπαθούν να διαβιώσουν περισσότεροι από 20 αλλοδαποί σε λίγα τετραγωνικά µέτρα, πληρώνοντας αδρά τους «εξαφανισµένους» ιδιοκτήτες. Και περπατώντας παρακάτω βρίσκει κανείς λουκέτα: σε πολυκατοικίες, τις οποίες εγκατέλειψαν οι κάτοικοι, ή σε µαγαζιά που αναγκάστηκαν να κλείσουν.
Αύριο η ίδια πλατεία αποτελεί βιοκλιµατικό πρότυπο, όπου ηµεδαποί και τουρίστες συναντιούνται και ανταλλάσσουν «καληµέρα». Στον πεζόδροµο πλέον της Αθηνάς βρίσκεται η νέα πολυπολιτισµική αγορά όπου νοµίµως οι µετανάστες πουλούν στα πρότυπα ευρωπαϊκών αντίστοιχων αγορών – όπως το Camden Town στο Λονδίνο – τα προϊόντα τους. Το κτίριο της οδού Γερανίου έχει απαλλοτριωθεί, τα διαµερίσµατά του είναι περιζήτητα και τα µαγαζιά στα γύρω τετράγωνα είναι γεµάτα από κόσµο.
Ταινία επιστηµονικής φαντασίας;
Κάποιοι θα πουν, ναι. Υπάρχουν όµως ορισµένοι που ήδη εργάζονται για το ιστορικό κέντρο της Αθήνας. «Ασφαλής και βιώσιµη πόλη είναι µια ζωντανή πόλη», όπως θα πει και ο δήµαρχος Αθηναίων Γιώργος Καµίνης δίνοντας το σύνθηµα για την επιστροφή στο Κέντρο. Και για το σενάριο αυτό έχουν κληθεί να καταθέσουν τις… υποκριτικές τους ικανότητες σχεδόν όλα τα υπουργεία. Ρόλο σκηνοθέτη έχει αναλάβει ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Ραγκούσης, που ηγείται της αρµόδιας διυπουργικής επιτροπής, η οποία µέσα στον Μάρτιο θα έχει καταλήξει σε ένα πρώτο πακέτο δράσεων που θα αλλάξουν την εικόνα του κέντρου της πρωτεύουσας. Η διυπουργική έχει, όµως, και δύο βασικούς συµµάχους. Τον περιφερειάρχη Αττικής Γιάννη Σγουρό, ο οποίος έχει καταθέσει ολοκληρωµένη πρόταση από τη θέση του ως νοµάρχης Αθηνών, και τον δήµαρχο Αθηναίων Γιώργο Καµίνη, που επίσης έχει ασχοληθεί και καταγράψει τα προβλήµατα στο πλαίσιο της δράσης του ως Συνήγορος του Πολίτη. Στόχος όλων το 2013: η Αθήνα, τότε, θα αποτελεί πρότυπο ευρωπαϊκής πρωτεύουσας.
Αστυνόμευση και καθαριοτητα.
Επαναφορά του αισθήµατος ασφάλειας είναι η προτεραιότητα που θέτουν όλοι οι εµπλεκόµενοι φορείς. Η εγκληµατικότητα και η δηµιουργία γκέτο σε αρκετά σηµεία της πόλης, όπου οι πολίτες φοβούνται και να πλησιάσουν, πρέπει άµεσα να αντιµετωπιστούν. Εκτός από τα κρούσµατα ληστειών και επιθέσεων, σε καθηµερινή βάση στο κέντρο της Αθήνας γίνεται ανενόχλητα διακίνηση µεγάλων ποσοτήτων ναρκωτικών ουσιών, ενώ εκτός ελέγχου βρίσκεται και η πορνεία. Ως πρώτο µέτρο προκρίνεται η παρουσία πεζών περιπολιών αστυνοµικών σε 24ωρη βάση, ενώ αναβαθµισµένο ρόλο θα κληθεί να αναλάβει και η ∆ηµοτική Αστυνοµία µε τη χορήγηση νέων αρµοδιοτήτων, όπως στον τοµέα της δίωξης του παρεµπορίου και της φύλαξης των υποδοµών του δήµου. Εµφαση δίνεται και στην καθαριότητα και κυρίως στον καλό φωτισµό σε περιοχές µε ιδιαίτερα προβλήµατα παραβατικότητας.
Παράλληλα, οι επιχειρήσεις-σκούπα στο κέντρο της Αθήνας θα ενταθούν το επόµενο χρονικό διάστηµα. Ηδη έχει ολοκληρωθεί µελέτη που καταγράφει τις ώρες και τις ηµέρες όπου παρατηρείται αύξηση της εγκληµατικότητας στο κέντρο της Αθήνας. Οι επιχειρήσεις που θα φέρουν τον τίτλο «αστραπή» θα έχουν τον χαρακτήρα «διευρυµένης και στοχευµένης εξόρµησης σε τακτά χρονικά διαστήµατα σε συγκεκριµένες ώρες και ηµέρες µε σκοπό την αντιµετώπιση συγκεκριµένων εγκληµατικών συµπεριφορών», όπως αποκαλύπτει στα «ΝΕΑ» ανώτερο στέλεχος του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη.
έρχεται ο Γερανός.
Επιχείρηση αποµάκρυνσης των 15.000 εγκαταλελειµµένων οχηµάτων έχει αρχίσει ο ∆ήµος Αθηναίων. ∆εν είναι µόνον η άθλια εικόνα που δηµιουργείται από τα παρατηµένα αυτοκίνητα, τα οποία συχνά αποτελούν και χώρο στέγασης αλλοδαπών, αλλά κυρίως τα οφέλη που θα προκύψουν για την αποσυµφόρηση της πρωτεύουσας.
Περισσότερα από 10.000 στρέµµατα δηµόσιου χώρου θα απελευθερωθούν µετά την αποµάκρυνση των οχηµάτων αυτών, όπως εκτιµούν στελέχη του δήµου. Η αξιοποίησή τους µπορεί να έχει διάφορες µορφές, όπως την κατασκευή καλύτερων και µεγαλύτερων πεζοδροµίων, τη διαµόρφωση δρόµων ήπιας κυκλοφορίας ή την κατασκευή πεζοδρόµων και ποδηλατοδρόµων.
Πλυκατοικίες της ντροπής
Περισσότεροι από20 µετανάστες «διαβιώνουν» σεµικρά διαµερίσµατακτιρίων, που έχουν εγκαταλειφθεί εδώ και χρόνια από τους ιδιοκτήτες τους, αλλά τα ενοικιάζουν και ζητούν5 έως 10 ευρώ την ηµέρα ή 200 έως 300 ευρώ τον µήνα από κάθε αλλοδαπό. Στοιβαγµένοι ο ένας πάνω στον άλλο, µε ανύπαρκτες συνθήκες υγιεινής, δηµιουργούν εστίες εντάσεων, µόλυνσης και ενίοτε εγκληµατικότητας.
Από την καταγραφή που είχε γίνει επί νοµαρχίας Γιάννη Σγουρού υπάρχουν περίπου 500 εγκαταλελειµµένα σπίτια, τα οποία θα µπορούσε να αξιοποιηθούν ή να εκµεταλλευτούν προκειµένου να προσεγγίσουν επενδυτές και νέους κατοίκους στην πόλη. Ενδεικτικό είναι πως σήµερα οι µόνιµοικάτοικοι στο Κέντρο δεν ξεπερνούν το 4% του πληθυσµού του δήµου.Ενα από τα βασικάσχέδια καιτου νέου δηµάρχου Αθηναίων αποτελεί η υλοποίηση ενόςπρογράµµατος στεγαστικής πολιτικής. Στα πρότυπα ευρωπαϊκών πρωτευουσών, και µε τη συνεργεία του δήµου, του ∆ηµοσίου, τραπεζών και ιδιωτών, τα εγκαταλελειµµένα κτίρια θα µπορούσαν να αγοραστούν, να ανακαινιστούν και – όπως αναφέρουν στελέχη του δήµου – «να φέρουν πίσω τον κόσµο».
Εξετάζεται επίσης και η παροχή κινήτρων σε επιχειρηµατίες που θα επιλέξουν να επενδύσουν στο κέντρο, όπως είναι η απαλλαγή από τα δηµοτικά τέλη, καθώς και σε πολίτες που θα έρθουν να µείνουν µόνιµα όπου θα µπορούσε για παράδειγµα να προβλεφθεί κάποια επιδότηση ενοικίου.
Πρόνοια και αποκέντρωση
Ιδιαίτερη βαρύτηταδίνεται στις δοµές υγείας και πρόνοιας για τις ευπαθείς οµάδες πληθυσµού, στη λογική όµως της αποκέντρωσης των παρεχόµενωνυπηρεσιών ώστε ναµην υπάρχειυπερσυγκέντρωση των οµάδωναυτών στην καρδιά της πόλης. Αστεγοι, άποροι, αιτούντες άσυλο συγκαταλέγονται µεταξύ άλλων στις οµάδες, για τις οποίες θα αναληφθούν συγκεκριµένες δράσεις.
Η διασφάλιση στέγηςβρίσκεται στα άµεσασχέδια καιθα δηµιουργηθούν δοµές όπως ξενώνες µιας νύχτας, όπου θα µπορούν να µείνουν όσοι βρεθούν σε κάποια έκτακτη ανάγκη,καθώς και µόνιµα κέντρα φιλοξενίας για εκείνους που αντιµετωπίζουν µακροχρόνιο πρόβληµα στέγασης. Στο πλαίσιο αυτό θα γίνει µελέτη και για την αξιοποίηση κάποιων από τα 1.600 εγκαταλελειµµένα δηµοτικά κτίρια. Προβλέπεται επίσης µεταφορά του ΟΚΑΝΑ από το Κέντρο µε δηµιουργία παραρτηµάτων περιφερειακά στα διαµερίσµατα. Ανάλογη πρόταση έχει γίνει από τον δήµο και για τα παρεχόµενα συσσίτια, όπου καιαυτά θα αποκεντρωθούν στα δηµοτικά διαµερίσµατα της Αθήνας. Επιδίωξη εξάλλου του δήµου είναινα µετεξελιχθούν τα σηµερινά δηµοτικά ιατρεία σε ΚέντραΥγειονοµικής Εξυπηρέτησης Πολιτών ενώ και από τουπουργείο Υγείας ετοιµάζουν τη λειτουργία κινητών µονάδων για παροχήιατροκοινωνικής υποστήριξης.
Τα φαντάσματα της πόλης
Καθηµερινά από την περιοχή του Εβρου φτάνουν στην Αθήνα περίπου 250 νέοι µετανάστες που είχαν συλληφθεί και αφέθηκαν ελεύθεροι µε απόφαση απέλασης. Το αποτέλεσµα είναι σχεδόν το 40% των παράνοµων µεταναστών να βρίσκεται εγκατεστηµένο στο κέντρο της πρωτεύουσας.
Πρόκειται για τα φαντάσµατα της πόλης καθώς ουδείς γνωρίζει ποιοι είναι και πού διαµένουν. Στοίχηµα αποτελεί να βγουν οι άνθρωποι αυτή από την αφάνεια και να αποκτήσουν ονοµατεπώνυµο. Μία από τις προτάσεις για την καταγραφή του πληθυσµού αυτού είναι, σύµφωνα µε τον δήµαρχο Αθηναίων, να αξιοποιηθεί η επικείµενη απογραφή. Για την Αττική έχει προκριθεί, σύµφωνα µε το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, η µετατροπή εγκαταλελειµµένων εργοστασίων και ενός στρατοπέδου σε χώρους κράτησης µικρής χωρητικότητας.
Σε αριθμούς
15.000 εγκαταλελειµµένα αυτοκίνητα βρίσκονται στο κέντρο της πρωτεύουσας και αντιστοιχούν σε 10.000 στρέµµατα δηµόσιου χώρου
1.600 εγκαταλελειµµένα δηµοτικά κτίρια, τα οποία θα µπορούσε να αξιοποιηθούν για τη δηµιουργία προνοιακών και κοινωνικών δοµών
500 εγκαταλελειµµένες πολυκατοικίες χρησιµοποιούνται από δεκάδες µετανάστες, οι οποίοι πληρώνουν έως και 300 ευρώ τον µήνα στους ιδιοκτήτες
11.000 άστεγοι, Ελληνες και αλλοδαποί, βρίσκουν καταφύγιο στους δρόµους και σε εγκαταλελειµµένα σπίτια και αυτοκίνητα
2.500 χρήστες ναρκωτικών κυρίως γύρω από τις µονάδες του ΟΚΑΝΑ, τους δρόµους Σωκράτους, Σοφοκλέους και την Πλατεία Βάθη
Τα κυριοτερα προβλήματα
∆ιακίνηση – χρήση ναρκωτικών n Εκδιδόµενες γυναίκες στον δρόµο ή σε ξενοδοχεία n Μεγάλος αριθµός παράνοµων µικροπωλητών και επαιτών n Κυκλώµατα παράνοµων δραστηριοτήτων (π.χ. κατασκευή πλαστών εγγράφων)
∆ευτερογενείς µορφές εγκληµατικότητας (µικροκλοπές, αρπαγές τσαντών, διάρρηξη σε οχήµατα, επιθέσεις σε διερχοµένους κ.ά.)
Αστεγοι (κυρίως µετανάστες και αιτούντες άσυλο)
Τέλος στο παραεμπόριο
Με την έναρξη εφαρµογής του προγράµµατος ανάπλασης του Κέντρου υπάρχει η φιλοδοξία να µπει τέλος στο παρεµπόριο. Το µέτρο αυτό αποτελεί πάγιο αίτηµα και του Εµπορικού Συλλόγου Αθηνών, που βλέπει τις µικρές κυρίως επιχειρήσεις της πρωτεύουσας να κλείνουν η µία µετά την άλλη. Οπως έχει αναφέρει και ο κ. Καµίνης, η εικόνα µε τα απλωµένα προϊόντα στα πεζοδρόµια πρέπει να σταµατήσει. Οι πωλητές – στη συντριπτική τους πλειονότητα αλλοδαποί – θα λάβουν άδειες και θα έχουν µόνιµες θέσεις σε οργανωµένες υπαίθριες αγορές. Εκεί θα πωλούν νόµιµα προϊόντα και άλλα χειροτεχνήµατα της πατρίδας τους δηµιουργώντας έναν πολυπολιτισµικό πόλο έλξης. Αµεσα αναµένεται να χωροθετηθεί η πρώτη πρότυπη υπαίθρια αγορά.
Πηγή http://www.tanea.gr/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου