Ξέρετε πόσο εύκολο είναι, όμως, να κλέψει κάποιος ένα σύγχρονο αυτοκίνητο;
Φτάνει να έχει τις βασικές "γνώσεις" ή απαιτούνται επιπλέον "προσόντα"; Ξέρετε πώς μπορείτε να προστατευθείτε; Τι κάνουν σε αυτή την περίπτωση οι ασφαλιστικές…;
Οι κλοπές αυτοκινήτων στη χώρα μας είναι από τις πιο συχνές μορφές εγκλήματος. Ίσως και από τις πιο προσοδοφόρες. Πρακτικά, απέναντι σε επαγγελματία κλέφτη κανένα αυτοκίνητο δεν προστατεύεται ικανοποιητικά. Και αυτό γιατί οι "επιστήμονες" έχουν εξελιχθεί τόσο, ώστε "ανοίγουν" ακόμη και πολυτελή οχήματα, φορτωμένα με υπερσύγχρονα ηλεκτρονικά αντικλεπτικά συστήματα.
“Κλέφτες και αστυνόμοι…”
Εδω και αρκετό καιρό αρκετοί χρησιμοποιουν συστημα gps για να ξαναβρουν τα κλεμμενα οχηματα τους απο ιδιωτες εως μεγαλες εταιρειες που ειτε παρακολουθουν τα φορτηγα τους (και τους οδηγους τους) ειτε απλα προσπαθουν να προστατευσουν τα πολυτιμο φορτιο τους απο τις κλοπες.
Στο εξωτερικο ομως πλεον οι συμμοριες χρησιμοποιουν ηλεκτρονικους παρεμβολεις (jammers) οι οποιοι συχνα εισάγονται απο την κινα σε πολυ φτηνες τιμες.
Αυτες οι συσκευες εκπεμπουν σημα στην ιδια συχνοτητα με τους δορυφορους του Global Positioning System η αλλιως γνωστο ως GPS , με αποτελεσμα οι συσκευη που ακουει αυτην την συχνοτητα (στην προκειμενη περιπτωση η συσκευη παρακολουθησης του οχηματος ) να μην μπορει να προσδιορίσει την θεση της και ουσιαστικα να αχρηστεύεται.
Μερικοι μαλιστα γερμανοι οδηγοι φορτηγων χρησιμοποιουν τετοιου ειδους συσκευες για να αποφυγουν χρεωσεις που εχουν μπει σε φορτηγα στην γερμανια και βασιζονται στο ποσο χρησιμοποιει ενα φορτηγο τους δρομους βαση συσκευης GPS!!!!
Σε καποιες ευρωπαικες χωρες ειναι παρανομο να πουλας τετοιες συσκευες αλλα οχι να τις εισαγεις η να τις κατεχεις!!!
θα μου πειτε πως γινεται καποιος να τις εισαγει σε πολλα κομματια χωρις να τις πουλησει και πως καποιος θα την αποκτησει χωρις να την αγορασει?
Δυστηχως αυτα ειναι τα κουφα του νομου.
Επισης μην ξεχναμε οτι απο την αγαπημενη μας κινα μπορουμε να βρουμε και JAMMERS κινητων τηλεφωνων οι οποιοι δουλευουν ακομα και με τον αναπτηρα του αυτοκινητου και φυσικα μπλοκαρουν οποιοδηποτε κινητο σε αποσταση μερικων μετρων.
Οποτε αν εχετε εμπιστευτει την προστασια της μοτοσυκλετας σας η του αυτοκινητου σας σε μια συσκευη με tracking και ειδοποιηση μεσω sms της θεσης του οχηματος σας , καλο θα ηταν να ριχνετε και μια ματια τα βραδια στην ‘καλη’ σας γιατι μπορει να σας τυχουν HIGH TECH λαμογια.
Εντωμεταξυ HIGH TECH λαμογια υπαρχουν παντου ας πουμε ... χασιμο κλειδιων σε αντιπροσωπεια!!...
Δεν ξερεις σε τι ανθρωπο θα πεσεις.
Ενδεχομενως να λενε οντως την αληθεια και να εχουν πραγματι αγαθες προθεσεις.
Αν συμβει ομως το αντιθετο τοτε τους πηγες ετοιμη μασημενη τροφη.
Οι κλέφτες σκέφτονται σαφώς πολύ απλούστερα από ότι μπορούμε να φανταστούμε.
1) Πολλές φορές φεύγουν με το αυτοκίνητο και το κλειδί μας…
2) Πολλές φορές φεύγουν με το αμάξι μας, χωρίς να το οδηγούν…
3) Πολλές φορές προσπερνάνε το immobilizer καρφώνοντας ξεκλείδωτο εγκέφαλο στο αμάξι.
Oσο για το ιμομπιλαιζερ τι νομιζετε οτι ειναι,κατι το τοσο πολυπλοκο?
Αν ο καλος κλεφτης εχει εξοπλισμο παρακαμπτει το τοσο πια σπουδαιο ιμομπιλαιζερ.
Εδω εχουν τεχνολογια για να κλεβουν λεφτα απο τα ΑΤΜ,δεν μπορουν να κλεψουν ενα αυτοκινητο?
Aναπάντεχες εκπλήξεις…
Οι ερασιτέχνες κλέφτες, όταν δεν έχουν τη δυνατότητα να παραβιάσουν ένα αυτοκίνητο, καταφεύγουν σε άλλες μεθόδους. Κρύβονται, για παράδειγμα, σε πυλωτές και σε διάφορα γκαράζ σε σκοτεινά σημεια, με σκοπό να επιτεθούν στον ιδιοκτήτη την ώρα που είδη έχει ξεκλειδώσει. Σε χώρες της Νότιας Αμερικής, άλλα και στις Η.Π.Α., τις βραδινές ώρες μπορεί κανείς να περνάει το κόκκινο φανάρι, χωρίς να παραβιάζει το νόμο. Αυτό γιατί συμμορίες αρπάζουν τα αυτοκίνητα που σταματούν στο κόκκινο. Ευτυχώς, στην Ελλάδα, αυτές οι πρακτικές ακόμη σχεδόν απουσιάζουν.
Με διάφορα εργαλεία…
Προφανώς και μία πρώτη σκέψη ενός κλέφτη είναι, να παραβιάσει την κλειδαριά ενός αυτοκινήτου. Όμως, δεν είναι λίγοι και αυτοί που χρησιμοποιούν την παλιά μέθοδο με το μπουζί, που έχει την ιδιότητα, όταν χτυπήσει το τζάμι, να το θρυμματίζει σε κλάσματα δευτερολέπτου. Η μέθοδος αυτή μειονεκτεί στο ότι κάνει θόρυβο. Είναι όμως αρκετά αποτελεσματική.
Oι εκβιασμοί
Το 1993 καταγράφηκε επίσημα στην Ελλάδα -και συγκεκριμένα στην περιοχή του Χολαργού- η πρώτη απόπειρα εκβιασμού ιδιοκτήτη Ι.Χ που είχε κλαπεί. Σεσημασμένος διαρρήκτης τηλεφώνησε στον ιδιοκτήτη και του ζητούσε 100.000 δραχμές, για να του επιστρέψει το αυτοκίνητο. Ακόμη όμως και αν έχετε διάθεση να προχωρήσετε σε μία τέτοια "συνεργασία", πρέπει να λάβετε υπ' όψιν σας, ότι μπορεί αυτός που τηλεφωνεί να μην είναι ο κλέφτης. Τέτοιες παραπλανητικές κλήσεις έχουν καταγραφεί πολλές, ακόμη και μέσα από τις φυλακές Κορυδαλλού! Σε κάθε περίπτωση, οφείλετε να ειδοποιήσετε στην αστυνομία.
Μερικές συμβουλές - Συμπεράσματα
Πρακτικά, το αυτοκίνητό μας δεν είναι πουθενά 100% ασφαλές. Ούτε καν σε πυλωτή, ούτε σε κλειστό γκαράζ, αφού μπροστά σε έναν επαγγελματία κλέφτη τα πράγματα είναι δύσκολα. Υπάρχουν όμως μερικές μικρές λεπτομέρειες, στις οποίες αν δώσουμε βάση, μπορούμε να αποφύγουμε τα χειρότερα. Για παράδειγμα, δεν πρέπει ποτέ να αφήνουμε κλειδιά του αυτοκινήτου στο σπίτι, ενώ φεύγουμε -έστω για λίγες ώρες. Όπως μας είπε και ο Διοικητής της Υποδιεύθυνσης Εγκλημάτων κατά ιδιοκτησίας, είναι πάρα πολλές οι συμμορίες που μπαίνουν σε σπίτια, για να βρουν κλειδιά αυτοκινήτων. Επίσης, δεν πρέπει να αφήνουμε τα κλειδιά επάνω ούτε λεπτό, χωρίς να είμαστε μέσα. Υπάρχουν κάποιοι, οι οποίοι "την στήνουν" κοντά σε περίπτερα, για παράδειγμα, και αρπάζουν τα αυτοκίνητα όταν ο ιδιοκτήτης κατέβει για να ψωνίσει. Και ας μην ξεχνάμε, ότι αν το αυτοκίνητό μας κλαπεί εξαιτίας δικής μας αμέλειας, τότε δύσκολα θα αποζημιωθούμε.
Άντε να σκεφτεί ο κλεφτης μετά την κλοπή να ελέγξει ό,τι το master key δεν ήταν το imobilaizer !!...
Οι ασφαλιστικές δεν αποζημιώνουν πάντα!
Οι ασφαλιστικές κατηγοριοποιούν τις κλοπές σε δύο είδη, μερική ή ολική. Σε περίπτωση ολικής κλοπής, η ασφαλιστική δε σας αποζημιώνει πριν περάσουν 3 μήνες. Εφ' όσον παρέλθει αυτό το χρονικό διάστημα, αρκεί μία βεβαίωση της αστυνομίας για να διεκδικήσετε τα χρήματά σας. Αν το αυτοκίνητο βρεθεί εντός του τριμήνου και έχει μόνο υλικές ζημιές, για να αποζημιωθείτε πρέπει να προσκομίσετε τα κατάλληλα τιμολόγια επισκευής. Αν βρεθεί μετά το τρίμηνο, κάποιες εταιρείες σας δίνουν τη δυνατότητα να αποφασίσετε αν θέλετε να το κρατήσετε και να το επισκευάσετε ή να αποζημιωθείτε για ολική κλοπή και να εκχωρήσετε το αυτοκίνητο στην ασφαλιστική.
ΠΡΟΣΟΧΗ:
Πρέπει να γνωρίζετε ότι για να αποζημιωθείτε, πρέπει η κλοπή να είναι αποτέλεσμα βίαιης διάρρηξης και μόνο. Αν, για παράδειγμα, σταματήσετε το αυτοκίνητο για λίγο, αφήσετε επάνω τα κλειδιά και κάποιος το κλέψει, η ασφαλιστική έχει το δικαίωμα να σας καταλογίσει βαριά αμέλεια και να μη σας αποζημιώσει. Σε αυτήν την περίπτωση μπορείτε να κινηθείτε δικαστικά, αλλά δύσκολα θα καταφέρετε αυτό που θέλετε.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου